29 august 2009

Pelerinaj in Ardeal si Banat, day two

Cluj
Intrare in Pestera Ursilor
A doua zi, ne-am trezit in jurul orelor 8 la Manastirea Nicula. Unii au participat la slujba, altii nu. Dupa terminarea Sfintei Liturghii, un parinte ne-a povestit despre istoria manastirii, traditii si obiceiuri, ne-a explicat despre anumite icoane de acolo care sunt destul de diferite de cele din zona noastra. Chiar si asa, sunt deosebit de frumoase si evoca vremurile de demult ale oamenilor simpli si cu credinta puternica. Manastirea este amplasata intr-un loc deosebit de frumos, iar dimineata cand ne-am trezit am fost intampinati de un aer tare, usor racoros si de o priveliste de vis.
Am pornit apoi spre Cluj. Acolo am vizitat Catedrala, am facut poze si am avut ceva vreme la dispozitie pentru a ne plimba prin oras atat cat putem. E un oras dragut, insa nu se compara cu Iasi-ul meu. Stiu ca poate o sa-mi sara multi in cap si o sa vina cu tot felul de argumente prin care sa-mi demontreze ca e mult mai frumos in Cluj decat in Iasi, insa asta e parerea mea. M-am convins pentru a doua oara ca nu mi-as dori sa locuiesc in Cluj, pur si simplu nu am simtit ca acel oras sa aiba un farmec aparte. Este un oras curat, numai bun de vizitat daca vreti, insa pentru mine se limiteaza la atat si nimic mai mult.
In traseu scria ca vom vizita pesterile Scarisoara si Ursilor si apoi sa ajungem in Arad la o manastire pentru cazare. Dar datorita faptului ca erau foarte multi kilometri de parcurs si noi ne-am cam incurcat prin Cluj, a trebuit sa "sarim" peste Cheile Turzii si Pestera Scarisoara. Am ajuns totusi la Pestera Ursilor. Domnii de acolo au fost foarte draguti si ne-au asteptat inca o ora dupa inchiderea programului de vizita pentru e ne primi. Pot sa spun ca a fost deosebit. Nu mai intrasem niciodata pana atunci intr-o pestera, iar ce am vazut atunci a fost impresionant. Nu am cuvinte pentru a descrie minunatiile acelea. Stalagmite, stalactite cu diferite forme, povestea ursilor din pestera...fara cuvinte. Trebuie neaparat sa o vizitati, este o frumusete.
Am plecat de acolo si am ajuns la cazare la Manastirea Hodos-Bodrog. Am ajuns foarte tarziu, unde in jurul orelor 12 si cum a doua zi trebuia sa ne trezim iar devreme ne-am pus la somn.

Niciun comentariu: